Brun sandspringer

Den tørre natur, som måske ved første øjekast kan virke kedelig og livløs, er ofte overraskende artsrig, beboet af ret spektakulære arter, som har tilpasset sig de barske livsvilkår.

Brun sandspringer er en af de arter, som for alvor har tilpasset sig de tørre og varme forhold, og den kunne lige så godt leve i en afrikansk ørken. Den har brug for det varme mikroklima, som opstår i en grusgrav eller der, hvor sand og grus er blotlagt. Det kan dog også bliver for varmt for den, hvilket den regulerer ved at løfte sig op på benene, så den kommer fri af det varme sand.

Det er en rovbille med store markante kæber og store øjne, som ser alt, som også gør, at den er svær at komme tæt på den. Bliver den forstyrret, så flyver den op og flytter sig 4 – 5 meter, hvilket ser ud, som om den springer, deraf navnet.

I Danmark er der 4 arter af sandspringere, grøn sandspringer, som er den almindeligste, brun sandspringer, og så de sjældne stor sandspringer og klitsandspringer.

Selvom brun og grøn sandspringer er forholdsvis almindelige, så er de det kun i den udstrækning, at der er levesteder til dem – de har brug for den næringsfattige natur, hvor der er plads til naturlige forstyrrelsen som erosion, brand, sandflugt, væltede træer, store dyr og generelt aktiviteter, som giver adgang til den næringsfattige mineraljord, som er så livgivende for mange af vores truede og specialiserede arter.
_MG_6265

_MG_6266_MG_6267_MG_6268_MG_6269